Digitale Academie
Waarom een opleiding webdesign? In Nederland heeft meer dan 90% van de bedrijven de beschikking over een website en dat aandeel groeit nog steeds. Daarnaast groeit bij steeds meer bedrijven het besef, dat een website alleen niet voldoende is. Het medium dient actief ingezet te worden. Hierdoor zijn webdesigners, webmarketeers en contentmanagers een onmisbare beroepsgroep geworden. Sommige bedrijven kiezen ervoor dit soort werkzaamheden uit te besteden aan bureaus en freelancers, andere bedrijven kiezen ervoor intern een functie te creëren. Hiervoor dient het personeel uiteraard (om)geschoold te worden. De vraag naar webdesigners is dus enorm.
Onze visie op de webdesigner is er één die uitgaat van een allround persoon. Een webdesigner moet namelijk naar vier belangrijke aspecten van de website kijken, die wij ook in de opleiding webdesign beschouwen:
De webdesigner, die wij opleiden, wordt door ons geschoold in deze vier disciplines en zal uiteindelijk als goed voorbereide professional de arbeidsmarkt betreden.
Naast dat wij gebruik maken van Adobe Software (Photoshop, XD en Dreamweaver), werken wij ook veel met Open Source pakketten. Het gaat dan in het bijzonder om Wordpress (60% marktaandeel) en Joomla! (5,7% marktaandeel), de nummer 1 en 2 (Open Source) Content Management Systemen.
Tijdens deze cursus maak je gebruik van oefenopdrachten en voer je een allesomvattende praktijkopdracht uit. Dit is een opdracht waarop je eindbeoordeling wordt gebaseerd en waarin je - veelal voor een daadwerkelijke opdrachtgever - een goed functionerende website ontwikkelt en ontwerpt. De reden dat wij kiezen voor deze praktijkgerichte aanpak is tweeledig:
Je volgt deze opleiding gedurende 12 dagen (24 dagdelen). Per week is 1 dag (2 dagdelen) ingepland. Wij houden in onze planning rekening met de in de regio geldende schoolvakanties.
Wanneer je een website gaat ontwikkelen, zal eerst gekeken moeten worden naar de doelstellingen voor de site, de doelgroep(en) en (communicatie)doelstelling(en). Een losse flodder als website, zonder enige visie of doelstelling, zal nooit iets opleveren. In deze lessen wordt daarom uitgebreid aandacht besteed aan marketing en communicatie voor websites. Aan het einde van de lessen internetmarketing schrijf je een uitgebreid internet communicatieplan, wat eveneens dient als beleidsdocument voor je opdrachtgever. Andere zaken waaraan aandacht wordt besteed tijdens deze lessen zijn:
Wanneer je eenmaal een goed plan hebt geschreven voor de door jou te ontwikkelen website is het tijd om na te denken over de manier waarop je de inhoud visueel wilt ontsluiten. In andere woorden: hoe maak je het design zo, dat de bezoekers datgene vinden wat zij zoeken (of wat je wilt dat zij vinden), je gaat dus nadenken over User Experience Design (UX). Vormgeving is een zeer belangrijk onderdeel van de website. Het zorgt namelijk enerzijds voor de eerste indruk bij de bezoeker, maar anderzijds ook voor de mate van succes van de website. Immers, als de bezoeker geconfronteerd wordt met een website die prettig oogt en ook nog eens visueel logisch van opbouw is, dan zal deze bezoeker minder snel vertrekken en eerder tot actie overgaan. Voor de vormgeving van websites maken wij gedurende deze cursus gebruik van het programma’s Adobe Photoshop en Adobe XD.
Wanneer je websites gaat ontwikkelen, krijg je te maken met diverse programmeertalen. Zo maak je tijdens deze lessen kennis met HTML5 (HyperText Markup Language 5) en CSS3 (Cascading StyleSheets). Om deze talen te schrijven heb je een daarvoor bestemde Editor nodig. Van deze editors zijn er talloze beschikbaar. Wij hebben er voor gekozen je in deze lessen te laten werken met Adobe Dreamweaver. De reden hiervoor is dat Dreamweaver je in staat stelt om zowel in de zogenaamde code view als in de design view te werken. De eerste modus is prettig voor code-geöriënteerde mensen, terwil de design modus juist prettig is voor visueel ingestelde mensen. Toch besteden wij in deze lessen expliciet aandacht aan de programmeertalen. Ook voor visueel ingestelde mensen is het namelijk van belang om kennis te hebben van wat er "onder water" precies gebeurt. Daarnaast zullen we Dreamweaver ook in de design view gebruiken. Op dat moment zal Dreamweaver functioneren als een zogenaamd WYSIWYG (What You See Is What You Get) programma. Op dat moment werkt het programma erg visueel en intuïtief. Daarnaast gaan we in deze lessen aan de slag met het daadwerkelijk online plaatsen van je website. Daarvoor zou je wederom het programma Dreamweaver kunnen gebruiken. Wij besteden echter ook aandacht aan het online plaatsen van je site d.m.v. een FTP programma (bijv. FileZilla, WSFTP, CuteFTP, Fetch, Cyberduck, etc.).
Na afloop van de hiervoor beschreven lessen ben je in staat om een goed functionerende, maar hoofdzakelijk statische website te ontwerpen. Bij de meeste opleidingen in het land is daarmee de cursus afgerond. Bij ons echter niet. Wij willen je namelijk leren hoe je d.m.v. het inzetten van Wordpress en Joomla een meer flexibele, dynamischer en krachtige website kunt ontwikkelen. Een Content Management Systeem is namelijk een systeem waarmee jij je opdrachtgever / de klant in staat stelt om op eigen kracht de website te onderhouden. Dit is iets wat steeds vaker een eis is van opdrachtgevers. Bovendien zorgt het ervoor, dat je je kunt focussen op je core-business, namelijk het ontwerpen en ontwikkelen van websites.
Wordpress en Joomla zijn Open Source Content Management Systemen, die wereldwijd door miljoenen ontwikkelaars worden gebruikt. Het zijn systemen die ideaal zijn voor enerzijds webdesigners en anderzijds eindgebruikers (je opdrachtgever / klant). De webdesigner mag namelijk zonder daarvoor te hoeven betalen, gebruik maken van een systeem, dat out-of-the-box al heel veel krachtige mogelijkheden heeft. Denk daarbij aan het beheer van inhoud, gebruikers, navigatiemenu's, contactformulieren, mini-enquêtes, rss feeds, zoekfunctionaliteit, etc.
Wordpress en Joomla! zijn uitermate geschikt voor midden- en kleinbedrijf websites. Doordat de systemen echter zeer eenvoudig uitbreidbaar zijn, kunnen ze door toevoegingen ook zeer goed geschikt gemaakt worden voor grotere organisaties. Dit maakt Wordpress / Joomla! ook meteen zeer krachtige tools voor webdesigners. Voor hen is namelijk heel veel aanvullende functionaliteit vrij (open source) beschikbaar. Er zijn tienduizenden uitbreidingen voor Wordpress/Joomla! gemaakt. Daarbij kun je denken aan webwinkels, nieuwsbrievensystemen, reserveringssystemen, fora, zoekmachine-optimalisatie systemen en nog veel meer. Als klap op de vuurpijl is het Wordpress/Joomla! CMS ook nog eens uitermate gebruiksvriendelijk. Veel bedrijven kiezen voor het systeem, omdat iedere gebruiker na een korte training zonder problemen met Wordpress/Joomla! kan werken.
Van ons leer je de volgende aspecten van het Wordpress en Joomla! CMS kennen:
Je weet inmiddels, dat je tijdens de opleiding een eindopdracht voor een opdrachtgever realiseert. Het eindproduct is een inhoudelijk, grafisch en technisch goed product. Aan deze eindopdracht werk je vanaf dag 1 van de cursus. De eisen aan het eindproduct zijn door ons vastgesteld en kunnen - indien noodzakelijk - in overleg met de docent worden bijgesteld, wanneer dit - bijvoorbeeld omwille van de opdrachtgever - noodzakelijk is. Na afloop van de 24 lessen (2 lessen per dag), word je geacht je eindproduct te kunnen verantwoorden.
Voor deze opleiding geldt, dat wij geen voorkennis op het vlak van webdesign veronderstellen. Wij veronderstellen echter wel algemene kennis van computergebruik. Dat houdt in dat wij er tijdens de cursus vanuit gaan, dat je vertrouwd bent met Windows of Mac OS, weet hoe je bestanden en mappen beheert op je computer en kunt surfen op Internet. Tijdens de lessen op locatie kun je gebruik maken van een van onze computers (Windows of Mac). Thuis dien je over een eigen computer te beschikken.
De opleiding is een intensieve opleiding, die veel van je tijd vergt. De opleiding wordt verzorgd gedurende 12 weken (dagopleiding) of gedurende 24 weken (avondopleiding). In het geval van de dagopleiding volg je 1 lesdag (2 dagdelen) per week. In het geval van de avondopleiding volg je 1 lesavond (1 dagdeel) per week. Naast de lestijd dien je rekening te houden met ongeveer 1 studiedag per week, die je moet reserveren voor je huiswerk.
Tijdens de opleiding maken wij gebruik van vrij verkrijgbare vakliteratuur. De kosten voor literatuur zijn in de cursusprijs inbegrepen. Ook maken wij tijdens de cursus gebruik van een online platform. Bij aanmelding wordt een account voor je aangemaakt, waarvan je gedurende en na afloop van de cursus gebruik kunt maken om video's en informatie te bekijken. Daarnaast krijg je - indien gewenst - toegang tot onze gesloten facebook groepen, waar je online kunt discussiëren met cursisten en oud-cursisten.
De software die wij gebruiken tijdens de opleiding is deels in Open Source verkrijgbaar en deels commercieel. Het gaat hierbij om de programma's Wordpress, (Joomla!), Google Chrome, Mozilla FireFox, FileZilla en Adobe Dreamweaver. Deze programma's gebruiken wij respectievelijk voor het opzetten van Wordpress (Joomla!) en het ontwikkelen van het Wordpress Thema (Joomla! template). De betreffende software is beschikbaar voor zowel het Microsoft Windows besturingssysteem alsook het Apple OSX besturingssysteem.
De opleiding wordt verzorgd in Deventer. Eventueel kan ervoor gekozen worden om de les op afstand via live-streaming te volgen (bijv. in geval van ziekte of andere situatie waarin dit handig kan zijn).
Je kunt de cursusdata op deze website bekijken.
De Cursus Webdesign voor beginners kost € 2995,- excl. BTW
Bij veel opleiders zijn er aanvullende kosten gemoeid bij een opleiding. Bij ons is de prijs echter all-inclusive. Je betaalt dus geen aanvullende bedragen voor boeken, materialen etc.
Verder is bij de prijs inbegrepen:
Bij de prijs is niet inbegrepen:
De overheid is gebaat bij goed geschoolde burgers. Om die reden faciliteert de overheid graag het vergroten van kennis in het kader van de beroepsuitvoering. Studiekosten zijn daarom fiscaal aftrekbaar. Meer informatie vind je op: belastingvoordeel.
Vul hier het formulier in: